Niemand hoeft langs te kant te staan

Niemand hoeft langs te kant te staan

Een aantal jaren geleden hadden we het steeds over een participerende samenleving. Maar wat doen we er nu mee? Voelen we ons wel verantwoordelijk om elkaar te helpen? In de zorg moet in ieder geval nog veel veranderen en dáár maak ik me hard voor.

Terug

Zorg voor elkaar
Ik vind het van levensbelang dat er niemand aan de kant staat. We moeten voor elkaar zorgen in deze samenleving en die verantwoordelijkheid moeten we ook nemen! Cliënten denken nu vaak: ik krijg hulp aan huis en dat is het. Maar wat mij betreft houdt het daarmee niet op. Ook cliënten kunnen van waardevolle betekenis zijn in de maatschappij. Zij hebben zo veel levenservaring en kennis en kunde. Zij kunnen een prima coach zijn voor iemand met bijvoorbeeld een beperking. En als ze op kleinkinderen passen, waarom dan niet in die paar uren op het kindje van de zorgmedewerker?

Eenzaamheid, waarom bestaat dat nog?
Eenzaamheid komt nog zoveel voor. En ik denk dat het niet hoeft, als we onze verantwoordelijkheid naar elkaar zouden nemen. We moeten inzien welke rol we kunnen spelen en die vervolgens pakken, die taak hebben we in deze maatschappij. Laten we die taak serieus nemen en ermee aan de slag gaan.

Eigenwaarde
En mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, mensen in de bijstand of met arbeidsbeperking. Het is belangrijk dat zij ingezet worden in de maatschappij. Laat ze met een stage weer aan de slag gaan bij een cliënt thuis. En beloon ze, want daar groeien ze van. Dat zorgt voor een stijgend gevoel van eigenwaarde. 

Laat kinderen meegaan met ouders die weer sinds lange tijd wat betekenen voor de maatschappij, zodat zij ook weten hoe waardevol en bevredigend dat is.

Met De Nieuwe Zorg Thuis wil ik het verschil maken en dat doe ik onder andere door hierover in gesprek te gaan met gemeentes, evenementen te organiseren en op deze manier mijn visie de wereld in te sturen. 

Want niemand mág langs de kant staan!