Telefoon van ons in de avond?
Per 1 maart 2024 kan het voorkomen dat u ook 's avonds door ons wordt gebeld. Als we u niet kunnen bereiken, nemen we graag de volgende dag nogmaals contact met u op!
Voer hieronder uw postcode in en vind
het telefoonnummer van uw zorgregio!
Medewerker Sylvana aan het woord

Medewerker Sylvana aan het woord

Sylvana Pot gaat elke dag fluitend naar haar werk. De 22-jarige Winschotense werkt sinds juni als vakantiekracht voor De Nieuwe Zorg Thuis (DNZT) en ondersteunt in de rol van Huishoudelijk Medewerker cliënten in de gemeente Veendam. Ze voert huishoudelijke taken uit die deze mensen zelf niet meer kunnen doen. “Het gaat verder dan alleen schoonmaken, je betekent echt iets voor een ander.”

Terug

Sylvana bestempelt zichzelf als een echte ‘schoonmaakfreak’. “Ik hou van poetsen”, zegt ze lachend. Dat komt goed uit bij haar vakantiewerk. Want stofzuigen, afstoffen, beddengoed verschonen en de badkamer schoonmaken behoren tot de taken die ze dagelijks uitvoert bij de cliënten waar ze over de vloer komt. Toch hoef je echt geen voorliefde voor schoonmaken te hebben om voldoening te halen uit de werkzaamheden van een Huishoudelijk Medewerker.

Sylvana beaamt dat: “Ik heb hiervoor lange tijd schoongemaakt voor een bedrijf, maar daar ging het er heel anders aan toe. Ik werkte moederziel alleen in een groot pand en begon pas met schoonmaken als iedereen vertrokken was. Die eentonigheid begon me tegen te staan, maar als vakantiekracht Huishoudelijk Medewerker bij DNZT sta je elke dag in contact met mensen. Dat geeft veel meer afwisseling en voldoening.”

Dankbaar werk
Die voldoening ervaart ze vrijwel elke dag bij de cliënten die ze ondersteunt met huishoudelijke taken. Ze werkt ongeveer 25 uur per week en heeft 11 vaste adressen, waar ze gemiddeld zo’n twee uur per keer aan de slag is. “Elke cliënt is anders, maar echt van iedereen krijg je waardering als je het huis weer schoon en fris achterlaat. Ik maak elke dag cliënten blij en dat maakt dit enorm dankbaar werk.”

Illustratief voor die waardering, is de opmerking die een van haar cliënten laatst maakte tegen Sylvana: “Die cliënt vertelde dat hij zo blij met mij is, dat hij me beschouwde als zijn kleindochter. ‘Het voelt net alsof je familie bent’, zei hij. Dat vind ik ontzettend mooi, dat je zoveel voor een ander kunt betekenen, met relatief weinig inspanning.”

Sociale aspect
Dat zit ‘m voor een groot deel in het sociale aspect van het werk. “Een bezoek begint steevast met een kopje koffie of thee en eindigt daar ook weer mee. Veel cliënten zijn op leeftijd en vaak ook best eenzaam. Ze vinden het al prettig dat je er bent, dat ze een praatje met je kunnen maken en zich gehoord voelen. Soms gaan de gesprekken over serieuze zaken als een ziekenhuisbezoek, maar vaak ook over alledaagse dingen. Dat sociale aspect maakt het werk zo afwisselend. En omdat je steeds weer bij andere mensen over de vloer komt, is geen dag hetzelfde.”

Voordelen
Sylvana heeft het zo naar haar zin als vakantiekracht, dat ze na de zomer als vaste medewerker aan het werk wil blijven bij DNZT. “Iedereen die een vakantiebaantje zoekt, kan ik dit van harte aanbevelen”, zegt ze. “Als Huishoudelijk Medewerker heb je veel vrijheid in hoe je je werk doet, zolang de cliënt maar tevreden is. Daarnaast kun je voor een deel, in afstemming met de cliënten, je eigen werktijden bepalen en houd je ook veel vrijetijd over. Al die aspecten zorgen ervoor dat ik elke dag met een goed gevoel op mijn scooter stap en naar mijn werk rijd.”

Bij De Nieuwe Zorg Thuis doe je werk dat ertoe doet. Wij zien zorg als een kans om iedere dag opnieuw waardevol te kunnen zijn voor een ander. Wij zijn op zoek naar jou! Check onze vacatures