Voer hieronder uw postcode in en vind
het telefoonnummer van uw zorgregio!
Medewerker Ranoe aan het woord

Medewerker Ranoe aan het woord

Ranoe Binda is 56 jaar en woont in Zwolle. Vanwege de zorg voor haar gehandicapte zoon Bryan (25) heeft ze jarenlang niet kunnen werken. Maar 11 jaar geleden besluit ze op uitnodiging van de gemeente te solliciteren bij DNZT. Ze wordt aangenomen en sindsdien zit ze helemaal op haar plek.

Terug

Ranoe is geboren in Suriname en emigreert in 1975 naar Nederland. Ze werkt vervolgens jarenlang als administratief medewerker en telefoniste, maar na de geboorte van haar gehandicapte zoon moet ze noodgedwongen een stap terugdoen. “De zorg voor Bryan was heel intensief, zeker toen hij nog klein was. Gelukkig heb ik veel hulp en steun gekregen van allerlei instanties”, vertelt Ranoe daarover.

Schot in de roos
Op een gegeven moment merkt ze dat er weer ruimte ontstaat in haar leven om aan het werk te gaan. De gemeente Zwolle nodigt haar uit voor een screening om aan de slag te gaan bij DNZT, als Hulp bij het Huishouden. Een schot in de roos, zegt Ranoe. “Ik ben nog altijd blij dat ik toen gesolliciteerd heb. Het werk geeft me een gevoel van vrijheid, veel meer dan toen ik nog op kantoor werkte. Ik ben heerlijk op mezelf, kan lekker op de fiets naar mijn cliënten, en krijg veel waardering voor wat ik doe.”

Ranoe werkt 10 uur in de week als huishoudelijke hulp en heeft drie vaste adressen, in de Zwolse wijken Aa-landen en Assendorp. “Wekelijks zorg ik ervoor dat alles spic en span is bij mijn cliënten. Het werk omvat onder meer ramen zemen, stofzuigen, de was doen, beddengoed verschonen en poetsen.”

Sociale contact
Maar het gaat verder dan dat alleen. “Ik krijg door mijn werk echt het gevoel dat ik nodig ben en een verschil kan maken voor mensen.” Dat uit zich onder meer in de waarde van het onderlinge sociale contact met haar cliënten. “In de loop der jaren bouw je een hechte band op, en weet je precies wat je aan elkaar hebt.”

Dankbaarheid
De dankbaarheid van haar cliënten en de omgang met mensen; die aspecten vindt Ranoe een grote meerwaarde aan haar werk. “Ik kan wel zeggen dat ik echt een klik heb met de cliënten voor wie ik schoonmaak. We eten ook weleens samen, bijvoorbeeld met kerst. Gezellig samen tafelen; daar geniet ik zelf ook van.”

Als het aan haarzelf ligt, werkt Ranoe tot aan haar pensioen voor haar huidige werkgever. Door haar enthousiasme heeft ze bovendien drie kennissen aan het werk gekregen bij DNZT. “Dat zou niet gebeurd zijn als ik niet tevreden was. Ik zit helemaal op mijn plek. Je wordt vrijgelaten in je werk, maar kunt bij DNZT ook altijd bij iemand terecht als je ergens mee zit.” Lachend: “Ik verlang in elk geval nooit meer terug naar een baantje achter het bureau.”