Telefoon van ons in de avond?
Per 1 maart 2024 kan het voorkomen dat u ook 's avonds door ons wordt gebeld. Als we u niet kunnen bereiken, nemen we graag de volgende dag nogmaals contact met u op!
Voer hieronder uw postcode in en vind
het telefoonnummer van uw zorgregio!
Omgaan met alzheimer en dementie

Omgaan met alzheimer en dementie

Hoe ga je om met alzheimer? En hoe kun je als naaste omgaan met iemand met alzheimer? Lees het in onze blog.

Terug

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Kort gezegd krijgt iemand met alzheimer problemen met zijn of haar geheugenfuncties. Hoe verder gevorderd de ziekte, hoe meer moeite iemand krijgt met de dagelijkse vaardigheden. In deze fase komt de ondersteuning van onze medewerkers vaak goed van pas. Wat kunnen wij als De Nieuwe Zorg Thuis hierbij voor u en uw omgeving betekenen? Lees het hieronder.

 

Wat is alzheimer nou eigenlijk? Bij deze ziekte gaan de zenuwcellen in de hersenen langzaam kapot. De hersenen kunnen daardoor steeds minder goed signalen doorgeven aan ons lichaam. De communicatie raakt als het ware verstoord. Alzheimer is een vorm van dementie, maar eigenlijk is dit een verzamelnaam voor ruim 50 ziektes. Naast alzheimer zijn er dus nog vele andere vormen van dementie. Zoals korsakov, parkinson en de ziekte van Pick. Alzheimer of dementie kun je herkennen aan veelvoorkomende symptomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vergeetachtigheid, moeite om de juiste woorden te vinden, het kwijtraken van spullen, karakterveranderingen, geen overzicht hebben, een gesprek niet kunnen volgen of kleine vergissingen maken in tijd en plaats.

 

Prettige omgeving

Wanneer iemand in uw directe omgeving alzheimer of dementie heeft, kan dit onrust geven in de huiselijke omgeving. Even snel de kamer opruimen en stofzuigen of een washandje over het gezicht van je naaste halen; het zijn kleine dingen die ineens als onprettig worden ervaren. Vaak kunnen mensen met alzheimer het tempo niet meer volgen. Ze voelen zich opgejaagd bij te veel sociale prikkels. Lees hieronder een aantal tips die jou als naaste helpen in dit soort situaties.

 

  • Volg het tempo van je partner, familielid of andere geliefde;
  • Zorg ervoor dat je naaste erkend en gezien wordt;
  • Maak oogcontact;
  • Praat langzaam en duidelijk, maar niet op de toon van een kleuterjuf;
  • Neem een positieve houding aan;
  • Probeer in huis een rustige sfeer te garanderen;
  • Zorg voor een vaste dagindeling met regelmatige rustmomenten.

 

Ook zijn er dingen die je beter niet kunt doen, zoals:

 

  • Je naaste steeds corrigeren of tegenspreken. Dit zorgt voor een directe confrontatie met het verminderen van de geheugenfunctie;
  • Hard of heel snel praten;
  • Testen of je naaste de namen van kinderen of kleinkinderen nog weet.

 

Hulp bij alzheimer of dementie

Voor iemand met een vorm van dementie en voor zijn of haar familieleden is het belangrijk om de juiste informatie en ondersteuning te krijgen. Onze medewerkers van de Nieuwe Zorg Thuis kunnen hierbij van toegevoegde waarde zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hulp bij de administratie, de planning of het onderhouden van sociale contacten en activiteiten. Daarnaast kunnen we u ondersteunen met Huishoudelijke Hulp, Begeleiding in huis en Verzorging.

 

Is een van uw naasten geconfronteerd met de symptomen van alzheimer en bent u op zoek naar informatie? Onze medewerkers helpen u graag verder.