Telefoon van ons in de avond?
Per 1 maart 2024 kan het voorkomen dat u ook 's avonds door ons wordt gebeld. Als we u niet kunnen bereiken, nemen we graag de volgende dag nogmaals contact met u op!
Voer hieronder uw postcode in en vind
het telefoonnummer van uw zorgregio!
Één tegen eenzaamheid

Één tegen eenzaamheid

Sociaal isolement is vaak een vorm van stil verdriet. Veel mensen spreken niet uit dat ze zich eenzaam voelen. Benieuwd hoe je dit dan toch kan herkennen? Lees hier wat de signalen zijn

Terug

Stel je eens voor: Een leven waarbij je zonder ondersteuning nauwelijks buiten de deur komt. Je naaste familie en vrienden zijn allemaal overleden. In de buurt is er geen supermarkt meer, nadat de enige die er was de deuren definitief heeft gesloten. En je kinderen wonen allemaal ver weg. Bovendien, hebben zij een eigen leven met een drukke baan en kleine kinderen. Je wilt ze eigenlijk niet lastig vallen. Alles gaat niet meer zo makkelijk als vroeger en je voelt je alleen.

 

Klinkt dit dramatisch? Voor sommige mensen is het helaas dagelijkse realiteit. Eenzaamheid maakt kwetsbaar. Sociaal isolement overkomt mensen niet van de ene op de andere dag, maar het kan wel snel gaan. Door een plotselinge gebeurtenis, kan iemand bijvoorbeeld minder mobiel worden of door het wegvallen van een aantal kennissen, zijn er ineens geen bekenden meer in de buurt. Dit kan ons allemaal overkomen. Jong of oud, rijk of arm, stad of dorp, kinderen of alleenstaand. Het is belangrijk om eenzaamheid te erkennen als probleem van de hele maatschappij. Alleen SÁMEN kunnen we eenzaamheid tegengaan.

 

Gevolgen van eenzaamheid

Volgens het Nationaal Ouderenfonds kent eenzaamheid een aantal grote gevolgen. Het verhoogt de bloeddruk, het stressniveau en de kans op een depressie. Wanneer eenzaamheid toeslaat bij ouderen, heeft deze leeftijdsgroep 14 procent meer kans op een vroege dood, dan een persoon die geen eenzaamheid ervaart. Daarmee is de kans op overlijden door eenzaamheid twee keer zo groot dan overlijden als gevolg van overgewicht.

 

Hoe herken je de signalen?

Signalen die kunnen wijzen op eenzaamheid, zijn onder te verdelen in lichamelijke, psychische, sociale en gedragsmatige signalen. Grote levensgebeurtenissen zijn ook van grote invloed op het welzijn van de mens. Hieronder volgen een paar voorbeelden van de verschillende signalen van eenzaamheid:

  • Vermoeidheid
  • Verslechterde zelfzorg
  • Negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen
  • Zinloosheid en uitzichtloosheid
  • Geen of minder vertrouwen in anderen
  • Missen van sociale steun
  • Claimgedrag of juist mensen op afstand houden
  • Scheiding
  • Overlijden van een naaste

 

Denk je dat iemand in jouw omgeving zich eenzaam voelt? Ga dan het gesprek aan. Wees een OEN. Oftewel, wees Open, Eerlijk en Nieuwsgierig. Dit werkt goed om informatie te krijgen. Net als luisteren, samenvatten en doorvragen. Maar, laat OMA vooral thuis. Dit staat voor Oplossingen, Meningen en Adviezen. Ga de situatie niet invullen voor de ander, maar toon interesse.

 

Toekomst

Om eenzaamheid eerder te signaleren en bespreekbaar te maken, zijn er een aantal actiepunten vastgesteld door de overheid. Als De Nieuwe Zorg Thuis zetten we de volgende acties op een rijtje:

  • Het begrip en bewustzijn over eenzaamheid vergroten
  • Een luisterend oor bieden voor mensen die dat nodig hebben
  • Trainingen aanbieden met oog op eenzaamheid
  • Passende zorg aanbieden

 

Kom erbij! Doe mee

Van 1 tot en met 8 oktober is het de Week tegen Eenzaamheid. Door het hele land is er dan extra aandacht voor eenzaamheid. In veel plaatsen zijn er activiteiten georganiseerd en iedereen kan deelnemen. Ontmoet elkaar, leg nieuwe contacten en beleef een week vol activiteiten. De Nieuwe Zorg Thuis schenkt ook extra aandacht aan dit thema. Zo gaan we bijvoorbeeld met een aantal cliënten een dag op pad. SAMEN willen we eenzaamheid doorbreken. SAMEN kunnen we zorgen voor een betere morgen. SAMEN zorgen we voor een nieuwe dag. Jouw nieuwe dag!

 

Kijk bij een van onze diensten of we je ergens mee kunnen helpen. Kijk of thuisbegeleiding iets voor jou is of kom tijdens de Week tegen Eenzaamheid in contact met andere cliënten. 

 

Voor de totstandkoming van dit artikel maakten wij gebruik van de volgende bronnen: www.ouderenfonds.nl en www.eentegeneenzaamheid