Telefoon van ons in de avond?
Per 1 maart 2024 kan het voorkomen dat u ook 's avonds door ons wordt gebeld. Als we u niet kunnen bereiken, nemen we graag de volgende dag nogmaals contact met u op!
Voer hieronder uw postcode in en vind
het telefoonnummer van uw zorgregio!
Hoe verzorg je je planten deze zomer?

Hoe verzorg je je planten deze zomer?

Zomer! Kamerplanten houden ervan! In de zomer is er veel licht, iets wat planten heerlijk vinden. En de meeste kamerplanten komen uit warme tropische landen en vinden de extra warmte heel fijn. Maar wat als je op vakantie gaat, of als het extreem warm is? Hieronder vind je enkele tips om je planten in de zomer te verzorgen.

Terug

Bescherm gevoelige planten  

Over het algemeen houden planten van veel licht. Maar als de zon heel fel schijnt kan dat ook schade doen aan de bladeren. Dan kun je je plant het beste tijdelijk naar een andere plek verhuizen.  

Laat je planten niet uitdrogen   

Een plant kan in de zomer veel meer behoefte hebben aan water. Er verdampt meer water uit het blad en uit de potgrond. Om ervoor te zorgen dat de grond het water ook echt opneemt, kun je je plant voor een half uur in een bak met water zetten. De grond neemt dan het water van onderaf op, en kan het op deze manier beter vasthouden. 

Op vakantie?    

Hoe overleven je planten je vakantie? Het hangt er natuurlijk vanaf hoelang je weg gaat. Ga je maar een weekendje weg? Dan overleven je planten het wel. Als je een week of langer weg gaat, dan wordt het wat lastiger. Je cactus of vetplant zullen het wel overleven, maar een bladplant heeft toch echt wat water nodig. Hierbij enkele tips om de periode van jouw afwezigheid te overbruggen:

  1. Zet je planten wat verder weg van het raam. Hierdoor krijgen ze minder licht en hebben ze minder water nodig. 
     
  2. Zet je planten bij elkaar. Hierdoor wordt de luchtvochtigheid rondom je planten hoger en verdampen ze minder vocht. 
     
  3. Maak een mini kas voor planten die constant vochtig moeten blijven, zoals calathea’s, alocasia’s en fittonia’s. Neem een grote doorzichtige plastic zak, zet daar je plant in en maak deze aan de bovenkant losjes vast. Je plant verdampt minder vocht door het kaseffect. De condens die op de zak ontstaat, druppelt weer naar beneden. Als je plant in een pot met gaatje staat, kunnen de wortels dat weer opnemen.
     
  4. Maak een constructie met natuurlijk touw en plaats een grote pot met water naast je dorstigste planten. Stop het ene uiteinde van het touw in de water en het andere in de potgrond. Door middel van capillaire werking gaat het water langzaam naar je plant. Test je systeem altijd van tevoren uit, zo weet je zeker dat het werkt.

Ga je langer dan een week weg, dan is de beste optie om een plantenoppas in te schakelen. Vraag vrienden, familie of je buren of ze één of twee keer per week je planten water willen geven. Geef ze een goede instructie: laat ze een keer zien hoe je je planten water geeft en waar je op let als je dit doet. Zet planten die ongeveer dezelfde hoeveelheid water nodig hebben bij elkaar, om het overzichtelijk te maken en maak een lijstje waarop je plantenoppas nog eens kan kijken hoe het zit. Je hebt hierbij natuurlijk altijd kans dat een plantje het niet redt, maar zelf zie ik dat altijd als kans om weer een nieuwe plant uit te proberen!

Bron: Intratuin