Telefoon van ons in de avond of zaterdagochtend?
Het kan voorkomen dat wij u 's avonds of zaterdagochtend bellen.
Als we u niet kunnen bereiken, nemen we de volgende dag graag opnieuw contact met u op.
Voer hieronder uw postcode in en vind
het telefoonnummer van uw zorgregio!
Hitteprotocol

Hitteprotocol

We hebben deze dagen te maken met tropische temperaturen. Aangezien we alert moeten zijn op het welzijn van onze cliënten, vragen wij hierbij aandacht voor onderstaand hitteprotocol. Handig om te weten voor jouw cliënt(en) en natuurlijk voor jezelf!🔆

Terug

Tropische hitte is niet echt bevorderlijk voor een goede nachtrust. Als je ’s avonds in je bed ligt en in slaap probeert te komen begint de ellende. Zweten, klamme dekens en woelen, dat is dan vooral waar je mee bezig bent. Wij geven je graag enkele tips om de hitte goed door te komen. 

1. Werk met de natuur, niet tegen
Je zet al snel overdag de ramen open om het af te laten koelen. Heel logisch, maar toch niet. Hierdoor kan de ruimte zich namelijk vullen met warme lucht, terwijl je juist koelere lucht wilt hebben. Veel beter is om alle ramen dicht te houden en de gordijnen, lamellen en het luxaflex te sluiten. Zo houd je de warmte buiten en blijft het binnen lekker koel. Als het ’s avonds weer is afgekoeld zet je alles open voor de frisse lucht. Doe wel het licht uit om muggen buiten te houden of gebruik horrengaas.

2. Zet uit dat ding
Apparaten produceren warmte. En dat wil je nou net niet als buiten de mussen van het dak vallen. Zet daarom alle apparaten die niet per se aan hoeven te staan uit. Bijvoorbeeld je tv, computer of verlichting die onnodig brandt.

3. Koel de badkamer uit
Zoek voordat je gaat slapen nog even de verkoeling op in je badkamer. Een lauwe douche of een lekker koel bad kan je helpen ontspannen en aangenaam jouw bed in te stappen. Zet de kraan niet te koud. Anders gaat je lichaam proberen weer op te warmen.

4. Hou je hoofd koel
Een doorsnee kussen houdt warmte vast. Een boekweit kussen veel minder. Dus is koel jouw doel? Dan zorgt een boekweit kussen voor een aangenaam slaapgevoel.

5. Zet een propeller in jouw kamer
Het bestaat al tientallen jaren, maar werkt nog steeds: de ventilator. Hang hem aan jouw plafond of koop een handzamere variant. Een ventilator zuigt van achteren lucht en blaast het vervolgens aan de voorkant uit. Zet als het ’s avonds is afgekoeld de ventilator voor een open raam. De ventilator zal de koele lucht van buiten uw kamer in blazen. Ze zijn ook met timer verkrijgbaar. Dan slaat hij automatisch af en heb je dat ding niet de hele nacht aanstaan.

6. Bevroren water
Vries een fles met water in of vul een vormpje met water om ijsblokjes te maken. Haal de fles ijs of de ijsklontjes uit de vriezer en doe ze in een bak. Zet de bak onder de ventilator. De ventilator zal heerlijk koude lucht door jouw huis blazen. Daar koel je van af!

7. Rondjes lopen
Het is in de zomer nog lang licht. Maak voor je ’s avonds gaat slapen nog even een wandelingetje buiten om lekker uit te waaien. Het is dan al een stuk afgekoeld waardoor je het zelf ook minder warm krijgt.

8. Slaap beneden
Slaap je op zolder? Hartstikke fijn, maar dan alleen in de winter. Met het warme weer stijgt de warme lucht namelijk naar boven. Worden de temperatuur en benauwdheid je te veel? Dan kun je beneden gaan slapen. Dat scheelt al snel een paar graden.

9. Natte lap op je hoofd
De meeste warmte verlies je via jouw hoofd. Maak daarom een washandje nat en leg het op je voorhoofd. Je kunt ook een natte handdoek in je nek leggen. Zo zorg je op een simpele manier voor wat verkoeling.

10. Trek wat aan
Het lijkt misschien tegenstrijdig om als het warm is een pyjama aan te trekken. Maar een pyjama vangt je zweet op. Dit zweet zou anders in het beddengoed terecht komen. Het is dus toch niet zo’n gek idee om te gaan slapen met wat kleren om het lijf.

11. Luchtige kleding
Draag luchtige kleding, bij voorkeur van katoen of linnen en licht gekleurd.

12. Drink voldoende
Drink elk uur een glas water. Ook als u geen dorst heeft. Drink bij extreme hitte 2 tot 3 liter water per dag en matig het gebruik van alcohol. 

14. Gezonde voeding
Goed, gezond en regelmatig eten is van groot belang. Groenten en fruit zijn aan te bevelen omdat deze veel water bevatten en een bron zijn van vitamines en zouten. Etenswaren moeten goed gekoeld zijn en er moet aandacht besteed worden aan de hygiëne in de keuken. Bij hoge temperaturen bederft eten eerder, waardoor sneller diarree kan optreden met extra vochtverlies.

Medicijnen bij hitte: wat zijn gevaarlijke symptomen?

Tijdens extreme hitte lopen mensen die bepaalde geneesmiddelen slikken extra risico. Mensen die een verminderde nierfunctie hebben bijvoorbeeld. Maar ook mensen met een psychische aandoening, die lithium slikken. Op welke symptomen moet je letten als je medicijnen slikt tijdens uitzonderlijk warme dagen?
Het slikken van bepaalde geneesmiddelen en hitte gaan niet goed samen. Mensen die medicijnen gebruiken wordt dan ook aangeraden bij uitzonderlijke warmte voldoende te drinken en in de gaten te houden of ze vreemde bijwerkingen van hun middelen ervaren.

Wie lopen extra risico?
Mensen die plaspillen slikken, of medicijnen voor bij een verminderde nierfunctie doen er goed aan om tijdens warme dagen meer te drinken. Maar ook mensen met diabetes, Parkinsonpatiënten en mensen met luchtwegaandoeningen krijgen het advies hun vochtgehalte goed op peil te houden. Mensen die een psychische aandoening hebben en daarvoor lithium slikken moeten ook extra drinken. Soms wordt bij hen zelfs de dosering aangepast aan de warmte of wordt er in overleg met de specialist besloten tijdelijk te stoppen met dit middel.

Water- en zouthuishouding
Hitte verstoort de water- en zouthuishouding in het lichaam. Mensen die geneesmiddelen slikken om vocht af te voeren, zoals bijvoorbeeld plaspillen, lopen daarom een verhoogd risico op uitdroging. Ook middelen die de warmteafgifte door het lichaam belemmeren doordat ze bijvoorbeeld de transpiratie beperken of de temperatuurregeling door de hersenen verstoren.

Bepaalde geneesmiddelen maken de effecten van de hitte nog erger. Voorbeeld daarvan zijn geneesmiddelen tegen een hoge bloeddruk. Ook bepaalde migrainemedicijnen, schildkliermiddelen en middelen tegen allergie kunnen bij warmte voor ongewenste bijwerkingen zorgen. Soms is het nodig om bij dagenlange warmte de dosis tijdelijk te verminderen of zelfs even te stoppen met de behandeling. Twijfel je of dit voor jou nodig is, dan is het verstandig even te overleggen met de huisarts of apotheker.
Sommige medicijnen kunnen een stijging van de lichaamstemperatuur uitlokken, zelfs wanneer er geen hittegolf is. Gebruik ervan tijdens een periode van uitzonderlijke hitte kan een zonnesteek verergeren. Hierbij gaat het vooral om neuroleptica, antidepressiva, migrainemiddelen en sommige kalmeringsmiddelen. Wanneer je deze medicijnen gebruikt, is het dus verstandig even met de apotheker te overleggen wanneer je een van onderstaande symptomen ervaart.

Gevaarlijke symptomen bij hitte:
• Hoofdpijn
• Misselijkheid
• Concentratieverlies
• Spierkrampen
• Diarree
• Duizeligheid
• Flauwte

Ga je er op de zonnige dagen het liefst op uit, zorg dan voor voldoende water, zonnebrand en zoek op tijd verkoeling in de schaduw. Dan kan je onbezorgd genieten van de buitenlucht. Liever thuis genieten van de rust en luxe in huis? Dat is ook heerlijk! En tenslotte; zorg voor elkaar! Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken.