Tijd voor jezelf

Tijd voor jezelf

In de vakantie denken we vaak na over hoe we ons leven (willen) inrichten. Één van die onderwerpen waar we vaak over nadenken is tijd voor jezelf. Tijd voor jezelf is belangrijk maar ook lastig in te plannen. Je werk, gezin en sociale leven slurpen al je tijd en energie op. Herkenbaar? Toch is tijd voor jezelf nemen belangrijk, want het maakt je gelukkiger. Of het nu dagelijks een kwartiertje is, een uurtje per week, of een halve dag. Gun jezelf die tijd. De voordelen? Meer rust, energie, geluk en balans.

Terug

Onze 5 tips 

Je weet waarschijnlijk zelf wel wat je allemaal kunt doen om te ontspannen. Maar is het lastig om je ertoe te zetten. Probeer in oplossingen te denken! Dat helpt al enorm. Hieronder lees je tips om je te helpen tijd voor jezelf te nemen. 

1. Tijd voor jezelf is belangrijk

Tijd voor jezelf is belangrijk; en zie het zeker niet als nice-to-have, maar als noodzaak. Bedenk dat het noodzakelijk is om genoeg energie te hebben voor werk en privébezigheden. Tijd voor jezelf maakt je een beter mens. Rustiger, meer ontspannen en vrolijker.  

2. Zet het in je agenda

Als je iets wil moet je er tijd voor maken. En door een afspraak met jezelf in te plannen doe je dat. Zo voorkom je dat je agenda alleen maar inplant met zaken die belangrijker lijken dan jijzelf. Bij het inplannen van een afspraak met jezelf beschouw je de afspraak met jezelf als een serieuze afspraak.  

3. Maak het onderdeel van je dag

Lukt het je niet tijd vrij te maken voor jezelf? Benut dan de kleine momenten tussendoor en maak het onderdeel van je dag. Ga eens in je eentje naar de stad, maak een wandeling tussen de middag of doe enkele ontspanningsoefeningen op het toilet.

4. Het hoeft niet allemaal perfect

Ben je perfectionistisch? Wil jij alles tot in de puntjes regelen? Neem wat afstand en besef dat perfectie niet bestaat. Iets minder is ook goed genoeg. Door wat gas terug te nemen zul je merken dat je tijd over hebt voor jezelf. 

5. Schud die schuldgevoelens van je af

Je kunt je behoorlijk schuldig voelen als je tijd voor jezelf creëert. Want misschien zadel jij anderen wel op met jouw werkzaamheden of breng je je kinderen extra uren naar de kinderopvang. Luister je hiernaar? Accepteer het, en handel er niet naar. Gun jezelf deze vrije tijd. Want daarna ben jij ook een leuker mens!