Voer hieronder uw postcode in en vind
het telefoonnummer van uw zorgregio!
Medewerker Danique aan het woord

Medewerker Danique aan het woord

Danique is 21 jaar oud en sinds een jaar werkzaam bij DNZT. Wanneer ze in 2020 haar MBO-diploma haalt, besluit ze een tussenjaar te nemen om rustig na te denken over wat ze verder wil. Op zoek naar een leuke baan om die tijd te overbruggen, komt ze terecht bij De Nieuwe Zorg Thuis.

Terug

Afwisselende werkdag

Danique is werkzaam als Huishoudelijke Hulp. Dat houdt in dat ze een aantal vaste cliënten heeft waar ze wekelijks langsgaat om te helpen in het huishouden. Danique: “Mijn werkdag begint vaak om 9.00 uur. Ik ben 1,5 tot 3 uur aanwezig bij een cliënt. Dat is afhankelijk van de zorg die de cliënt nodig heeft. Ik help voornamelijk met het huishouden door te stoffen, stofzuigen en te dweilen. Soms doe ik boodschappen. Maar ik doe ook sociale dingen: zo wandel ik stukjes met cliënten die daar behoefte aan hebben. Met dit werk moet je in staat zijn om je handen uit de mouwen te steken en een luisterend oor te bieden.”

Een werkdag van Danique in foto’s:

 

Een band

Inmiddels heeft Danique zo’n tien vaste cliënten. Daarnaast draait ze regelmatig een dienst ter vervanging van een collega. Intussen heeft ze een goede band opgebouwd met de mensen die ze wekelijks bezoekt. Dat was in het begin best even wennen: “De eerste keer dat je bij iemand thuis komt is onwennig. Toch raak je, tussen de taken door, al snel in gesprek. Door verhalen uit te wisselen, leer je meer over elkaars leven; dat schept een band. Nu ik één tot twee keer per week over de vloer kom bij al mijn cliënten, ken ik ze inmiddels goed.”

Ieder een eigen verhaal

Danique haalt ook veel voldoening uit het sociale aspect van haar werk: “Er komt meer bij het werk kijken dan dat ik vooraf had verwacht. Geen cliënt is hetzelfde; iedereen heeft een eigen verhaal. Dat vind ik leuk om te horen. Dit zorgt ervoor dat geen dag hetzelfde is.”

Welkom voelen

Dat ze persoonlijk betrokken is in haar werk, blijkt uit de extra moeite die ze doet voor haar cliënten. Danique: “Als ik weet dat één van mijn cliënten jarig is, zorg ik voor een kleinigheidje; een bloemetje of een kaartje. Zo heb ik ook met kerst iedereen een kaartje gestuurd. Ik wil laten blijken dat ik dankbaar ben dat ik mij altijd welkom voel.”

Verhaal kwijt kunnen

Het tussenjaar van Danique is bijna voorbij. Dat betekent dat ze over een aantal weken stopt met haar baan bij DNZT, om een HBO-studie te gaan volgen in Leeuwarden. Danique: “Ik vind het lastig om mijn cliënten weer aan een collega over te laten. Ik ben deze baan erg ‘open minded’ begonnen, waardoor je echt een band met iemand aangaat. Ik ben het luisterende oor geworden waar cliënten hun verhaal kwijt kunnen. Nu moeten ze hun verhaal straks aan iemand anders vertellen. Dat ga ik wel missen.”

Benieuwd hoe cliënt Johan de hulp van Danique ervaart? Lees dan ook het artikel’ Client aan het woord’.