De winter is begonnen!

De winter is begonnen!

Brr…de winter is vandaag officieel van start gegaan! De wintermaanden zijn vaak een uitdaging voor ouderen. Juist nu! We geven je een paar handige tips die jou en je dierbaren de winter door helpen!

Terug

Brr…de winter is vandaag officieel van start gegaan! De wintermaanden zijn vaak een uitdaging voor ouderen. Juist nu! Met een virus dat ons nog steeds in de houdgreep heeft, duiken we een lange, eenzame, onzekere winter in. Kerst vieren met de hele familie is nu geen optie. Bovendien zijn ouderen in de winter eerder vatbaar voor een griepje of longontsteking. We geven je een paar handige tips die jou en je dierbaren de winter door helpen!

Voorkom eenzaamheid

Als de dagen korter zijn en de wind om het huis giert, stijgt bij veel senioren het gevoel van eenzaamheid en isolatie. Helemaal nu zij amper bezoek mogen ontvangen. Toch is het belangrijk om contacten warm te houden. Stuur bijvoorbeeld een kaartje, laat een lekkere maaltijd bezorgen of ga (beeld)bellen.   

Eet gezond

Veel binnenblijven kan minder variatie in je dagelijkse voeding tot gevolg hebben. Door een gebrek aan variatie kan een vitaminetekort ontstaan. Met name vitamine D is in de wintermaanden belangrijk. Eet en drink producten die Vitamine D bevatten, bijvoorbeeld melk, granen en vis (met name in tonijn en zalm).

Maak het gezellig in huis 
Er wordt nu van ons verwacht om zoveel mogelijk thuis te blijven. Maak het daarom thuis extra gezellig! Hang sfeerverlichting op, steek gezellig de kaarsjes aan, leg zachte kussens op de bank, leg een vloerkleed neer en geef de woonkamer een persoonlijke touch door foto’s op te hangen. Zo kom jij de winter wel door!

 

Pas op voor gladheid

Ga je op een koude dag toch even naar buiten voor bijvoorbeeld een korte wandeling? Zorg dan voor veilige, hoogsluitende schoenen met anit-slip zolen en een lage hak. Ga nooit naar buiten voordat de wegen sneeuwvrij zijn gemaakt en er gestrooid is. Gebruik je een wandelstok voor extra ondersteuning? Zorg dan dat het topje van de stok altijd een rubberen dop heeft voor extra grip en vervang deze bij de eerste tekenen van slijtage. Doe de schoenen bij thuiskomst meteen uit, zodat eventueel sneeuw of ijs niet aan de zolen kan hechten en je binnen uitglijdt.

Pak jezelf goed in

Even een frisse neus halen buiten? Zorg dan voor dikke sokken, een gevoerde jas, een warme muts, wollen handschoenen en een sjaal. Geeft de thermometer extreem lage temperaturen aan, dan is het beter om binnen te blijven. Is het toch echt nodig om het winterse weer te trotseren, zorg er dan voor dat de kou niet rechtstreeks in contact komt met je huid. Bedek alle plekken die direct blootstaan aan kou. Trek goede handschoenen aan en sla je sjaal om je gezicht. Dit laatste beschermt de longen ook tegen de gure winterwind.

We wensen je een fijne winter!