Voer hieronder uw postcode in en vind
het telefoonnummer van uw zorgregio!
Cliënt aan het woord

Cliënt aan het woord

Petra de Nijs (62) woont samen met haar twee kanaries, Coco en Pinky, in een seniorenappartement in Zwolle-Zuid. Nadat in 2016 de longaandoening Pulmonale Hypertentie bij haar wordt vastgesteld, moet ze noodgedwongen stoppen met werken. Via het sociaal wijkteam komt ze in contact met De Nieuwe Zorg Thuis. En zo krijgt Petra sinds 2017 huishoudelijke hulp. Bij de pakken neerzitten doet Petra echter niet. “Je moet er zelf een feestje van maken.”

Terug

Petra werkt fulltime in het sorteercentrum van PostNL in Zwolle, als ze van de ene op de andere dag thuis komt te zitten. “In eerste instantie kon ik niet meer werken door een ontsteking in mijn arm”, vertelt ze. “Dat was in augustus 2016. Via een revalidatietraject ben ik nog wel weer voorzichtig begonnen, maar in oktober werd de zeldzame longaandoening Pulmonale Hypertentie (PH) bij mij vastgesteld. Als gevolg daarvan groeide ik van 42 kilo tot een ‘Michelin-vrouwtje’. Ik kon nauwelijks nog traplopen.”

Ze zegt het nu met de nodige zelfspot, maar haar wereld stortte toch wel een beetje in op dat moment. “Ik genoot erg van mijn werk en dan houdt dat deel van je leven ineens op, zonder dat je er zelf voor kiest. Dat was wel wennen in het begin en ik heb het er ook echt wel even zwaar mee gehad. Maar je moet het accepteren en weer door met je leven.”

Gevoel voor humor

Of ze inmiddels een nieuwe zingeving heeft gevonden in haar leven? “Naar mijn zingende kanaries luisteren.” Aan haar gevoel voor humor mankeert dus in elk geval niets. En daarmee wapent ze zich ook tegen haar ziekte. Petra kampt naast PH - waardoor haar longslagaders niet meer werken en het hart al het werk moet overnemen, met als gevolg dat ze snel buiten adem is - ook nog met een andere longaandoening: COPD. “Daar had ik al langer last van, maar heb ik mee leren leven, ook toen ik nog werkte. Veel mensen vragen zich af waarom ik altijd zo positief blijf. Maar wat moet je anders? Je moet er toch zelf een feestje van maken.”

En dat doet ze ook, op haar manier. “Ik ben geen type om achter de geraniums te gaan zitten, schiet mij dan maar lek. Het liefst ga ik elke dag naar buiten. Op de scootmobiel en karren maar. Lekker een beetje rondkijken in de stad of neuzen bij de IKEA. Dat doe ik geregeld met oud-collega’s.”

Persoonlijke benadering

En dat kan ze ook doen, omdat de zware taken in het huishouden haar uit handen worden genomen, door Huishoudelijke Hulp Femmie Klompjan van De Nieuwe Zorg Thuis (DNZT). Nadat PH bij mij was vastgesteld en ik moest stoppen met werken, realiseerde ik me al snel dat ik hulp nodig had in de huishouding. Via het sociale wijkteam kreeg ik drie opties voorgeschoteld en bij De Nieuwe Zorg Thuis kreeg ik het beste gevoel. De persoonlijke benadering sprak me aan.”

Een boodschapje doen, tussen de middag koken en de ‘verzorging’ voor haar kanaries; daarmee zit Petra zelf al gauw aan haar taks. “Femmie komt één keer in de week twee uurtjes langs. Ze neemt stof af, doet de badkamer en de wc, stofzuigen en ramen lappen. Ik hoef haar niets te vertellen, ze weet precies wat ze moet doen. Ik zeg altijd tegen haar: ‘het is jouw feestje’, en dat maakt ze waar. Heel prettig dat je niet steeds hoeft aan te geven hoe je de dingen gedaan wilt hebben. Femmie begrijpt dat. We beginnen altijd met een kopje thee en een praatje en daar eindigen we ook mee. Tussendoor heeft ze het huis altijd perfect schoongemaakt. Ik zou haar absoluut niet willen missen.”

Vakantie in Spanje

Petra vindt de huishoudelijke hulp die ze krijgt dan ook zeer waardevol. Omdat ze ervan afhankelijk is, maar ook omdat ze daardoor energie overhoudt om leuke dingen te doen. Naast haar dagelijkse tripjes met de scootmobiel en gezellige onderonsjes met oud-collega’s, kijkt ze momenteel het meest uit naar haar jaarlijkse vakantie in Spanje. In september bivakkeert Petra in Calella. “Ik kan erg slecht tegen een hoge luchtvochtigheid; dan krijg ik amper lucht. Maar in Spanje is de lucht veel droger en voel ik mij altijd kiplekker. Ik zou er het liefst gaan wonen, al zou ik dan eerst de Staatsloterij moeten winnen. Hoewel ik positief ben ingesteld, zie ik dat niet gebeuren.”

Op de achtergrond fluiten haar kanaries. Petra lacht: “Geeft niks, want hier heb ik Coco en Pinky.”