Voer hieronder uw postcode in en vind
het telefoonnummer van uw zorgregio!
Cliënt aan het woord

Cliënt aan het woord

Thea Bouwhuis-Bottenberg en haar man Hermanus Johannes Bouwhuis, beiden 72 jaar oud, wonen in IJsselmuiden en ontvangen sinds vorig jaar december huishoudelijke hulp van De Nieuwe Zorg Thuis (DNZT). Zelf zijn ze fysiek niet meer in staat het huishouden volledig te doen. “Maar dankzij de Huishoudelijke Hulp van DNZT kunnen we toch prettig wonen”, zegt Thea.

Terug

Haar man kampt met een versleten rug. En zelf wordt ze sinds vier jaar enorm beperkt in haar doen en laten, als gevolg van een verkleving in haar hersenen. “Fietsen en goed lopen gaat bijvoorbeeld niet meer”, schetst Thea, die in haar werkzame leven in een warme bakkerij actief is geweest. Haar man werkte als onderhoudsmonteur voor Douwe Egberts.

Overstap naar DNZT 

Koken en boodschappen doen – met de scootmobiel – lukt nog wel. Maar poetsen en schoonmaken is een brug te ver voor het echtpaar uit IJsselmuiden. “Eerst hadden we een huismeisje en later een andere Huishoudelijke Hulp. Maar sinds december zijn we overgestapt naar DNZT. We zijn erg tevreden, onze Huishoudelijke Hulp Jamila is de beste die we hebben gehad”, klinkt het enthousiast. “Ze ziet alles, werkt hard en je kunt ervan op aan.”

Eén keer in de twee weken, op maandag van 14.30 tot 17.30 uur, komt Huishoudelijke Hulp Jamila bij Thea en Hermanus Johannes over de vloer. “Dan zeg ik haar wat ik graag gedaan wil hebben. Huishoudelijke klusjes zoals de wc, de douche, ramen lappen, stofzuigen. Aan het eind van die drie uur is altijd alles keurig netjes voor elkaar.”

Prettig contact 

Het contact met hun Huishoudelijke Hulp ervaart Thea ook als prettig. “Een aardige en sociale vrouw, die goed aanvoelt wat wij willen. We houden geregeld een praatje tussen het schoonmaken door, gewoon over alledaagse dingen. Gelukkig hebben we zelf nog genoeg sociale contacten, dus we zitten daar gelukkig niet zo om verlegen.”

Een opgeruimd huis, zodat ze zelf energie overhouden om van het leven te genieten. Dat is voor het echtpaar Bouwhuis de meerwaarde van de huishoudelijke hulp die DNZT biedt. “Mijn man is mijn eigen mantelzorger, maar kan door zijn versleten rug geen fysieke belasting meer aan. En ik moet ook rustig aan doen, anders word ik al snel duizelig.”

Een nieuwe hulp

Over een aantal weken stopt thuishulp Danique met haar werk om verder te gaan met haar studie. Johan: “Het is jammer, maar begrijpelijk. Niets is voor eeuwig en ik ga ervan uit dat er een goede nieuwe hulp komt. In de vakantietijd kreeg ik hulp aan huis van een jongeman, hij deed vakantiewerk. Hij deed het ook perfect, er was niets op aan te merken.”

Sportschool 

Toch kijkt Thea liever naar wat ze nog wèl kan. Ik probeer zo nu en dan naar de sportschool te gaan, bijvoorbeeld. Lichte fitnessoefeningen om mijn gezondheid op peil te houden. En we hebben gelukkig onze sociale contacten nog. We zijn weliswaar niet meer zo mobiel, maar doordat we ontlast worden in het huishouden, kunnen we zeker nog wel van het leven genieten.”